Relatiegeschenken, waarom zou je er als ondernemer aan beginnen?

Relatiegeschenken zijn er in vele soorten en maten, en kunnen ook geschonken worden aan verschillende groepen; werknemers, klanten, partners, potentiële klanten etc.. In de markt zie je steeds meer aanbieders van relatiegeschenken, op de meest uiteenlopende manieren. Kijk eens om je heen, hoeveel pennen, usb sticks of andere spulletjes met bedrijfsnamen in je buurt liggen. Maar wat is nu eigenlijk het nut van een relatiegeschenk? Laten we beginnen met de juiste beschrijving van een relatiegeschenk.

‘Relatiegeschenken zijn producten welke bedrukt kunnen worden met een logo of boodschap en als bedankje of cadeau worden gegeven aan (potentiële) klanten.’ (encyclo.nl

De beschrijving zegt het al. Een relatiegeschenk is geschikt voor zowel klanten als potentiële klanten, en is in de meeste gevallen voorzien van een bedrijfslogo en/of een boodschap. Een mooie binnenkomer voor een bedrijf dat nog over de streep getrokken moet worden, of een leuk cadeau om de waardering te tonen aan de klant die de producten of diensten al afneemt. Om een helder beeld te krijgen van de kracht van deze relatiegeschenken zetten wij de voordelen hier op een rij:

1. Emotionele waarde

Een relatiegeschenk is een cadeau dat een emotionele waarde mee kan geven. Deze waarde is met andere marketing- en communicatiemiddelen moeilijk te bereiken. De emotionele waarde komt voort uit het feit dat de klant iets ‘krijgt’ omdat hij iets heeft afgenomen, of wellicht iets gaat afnemen. De relatie met de klant zal in de meeste gevallen sterker worden door zo een geschenk!

2. Het bereiken van de doelgroep

Hoeveel klanten bereik je met het verzenden van folders? Of met het plaatsen van een advertentie? Moeilijk te zeggen. Met relatiegeschenken voor bestaande klanten is het in ieder geval zeker dat je je doelgroep bereikt, heel wat efficiënter dus! Sterker nog; met een relatiegeschenk bestaande uit bonbons, zal de klant constant met je relatiegeschenk bezig zijn, en blijft je business top of mind!

3. Waardering van de klant

Wanneer is er voor het laatst iemand kwaad geworden na het krijgen van een cadeau? Het cadeautje vanuit een bedrijf is altijd een leuke bijkomstigheid. Of het nu direct wat oplevert of niet, het is een stap in de positieve richting als het gaat om de klantrelatie. Wellicht wil de klant ook wel weer iets terug doen, nu dankzij het relatiegeschenk een positieve gedachte is ontstaan.

4. Een nieuw product introduceren

Wanneer je echt aandacht wilt omtrent een aankondiging van een nieuw product, een nieuwe dienst of iets dergelijks, is een relatiegeschenk een uitstekend middel om de attentie van de huidige- en potentiële klanten te krijgen. Het relatiegeschenk zorgt voor een extra prikkel die de aandacht toch even verlegd op het nieuws wat je wilt verkondigen. ‘Het moet wel heel speciaal zijn als ik een doos bonbons erbij krijg!’

5. Mond-tot-mond reclame

Binnen veel branches kennen de verschillende bedrijven en mensen elkaar. Het is een netwerk van ondernemers die hun gedachten delen en samen de ontwikkelingen in de markt volgen. Maar ook de buurt rondom een klant krijgt iets mee. Vrienden, familie, het hoort er allemaal bij. Een relatiegeschenk is een leuk gespreksonderwerp. Een doosje bonbons kan gedeelt worden met bezoek, een kistje bier ook!

6. Het ultieme visitekaartje

Een gepersonaliseerd relatiegeschenk is een uniek visitekaartje. Uit onderzoek blijkt dat minstens 50% van de ontvangers van een relatiegeschenk de bedrijfsnaam onthoud, maar dat is niet het enige. Ongeveer hetzelfde percentage is bereid om het bedrijf aan te raden aan anderen na het krijgen van een relatiegeschenk! Hiermee ligt het rendement van een relatiegeschenk vele malen hoger dan een radiocommercial of een online advertentie.

7. De concurrentie voorblijven

Ook concurrenten zijn bezig met hoe ze hun doelgroep zo effectief mogelijk kunnen bereiken. Daarbij komen in veel gevallen ook relatiegeschenken kijken. Een (potentiële) klant kan met gemak afgaan op de waarde en het gevoel van een relatiegeschenk en daarop de keuze van bedrijf baseren, al is het onbewust! Een overtuigend relatiegeschenk met een goed gevoel kan het laatste zetje zijn dat iemand nodig heeft om (opnieuw) een aankoop of afname te doen!

Conclusie

Al met al gaan bovenstaande punten voornamelijk om het opbouwen van een relatie met de klant, daarmee is de term ‘relatiegeschenk’ ook direct duidelijk. Het is al vaak besproken en geconcludeerd dat het goedkoper is om een bestaande klant vast te houden dan een nieuwe klant te werven. De grote kracht van een relatiegeschenk is dat het in beide gevallen een enorme waarde kan toevoegen. De zichtbaarheid van het logo of de bedrijfsnaam, het gevoel en de waarde die meegegeven wordt met een relatiegeschenk is een fundament voor een duurzame relatie met een klant, en zal niet snel uit onze economie verdwijnen.

Relatiegeschenken van Froyo & Limburgiarelatiegeschenken chocolade

Na het doornemen van alle voordelen van relatiegeschenken is het duidelijk dat het een goede zet is om aan de slag te gaan met het juiste relatiegeschenk voor de juiste klant of potentiële klant. De eerste vraag die daarbij gesteld kan worden is welk gevoel het relatiegeschenk mee moet geven. Relatiegeschenkenbonbons.nl is gespecialiseerd in relatiegeschenken met een warm gevoel, een gezellige en informele sfeer. De keuze uit verschillende bonbons, theepakketjes, koffie pakketjes of bier-kistjes zorgen altijd voor een geschikte indruk richting de partij die aangesproken dient te worden. De keuze in formaat maakt het geschikt voor grote en kleine klanten.

Na al deze informatie wordt het tijd om eens te kijken wat geschikt is voor je klant, potentiële klant, werknemer of anders als relatiegeschenk. Relatiegeschenkenbonbons heeft een uniek assortiment met relatiegeschenken voor verschillende doeleinden. Neem een kijkje in de webshop en stel gerust een vraag via het contactformulier of door simpelweg te bellen naar 0341-263950.